Vaci charolaise – rasa de vaci de carne profitabila


Rasa de vaci charolaise este una dintre cele mai bune vite de carne din lume. Vacile Charloise produc carne de vită de calitate excelentă și sunt adesea folosite pentru a îmbunătăți efectivele altor rase de vite. În plus, sunt ușor adaptabile la schimbările de mediu.

Charolais este o rasă de vaci franțuzesti cunoscută întreaga lume, este o fiară foarte înaltă și musculară. Este dotat cu o blană albă frumoasă și cântărește în medie între 700 și 1.200 kg. Charolais este o rasă mondială, populația mondială este estimată la aproximativ 730.000 capete.

Caracteristici fizice Vaci Charolaise

vaca charloise
Vaci Charolaise

Vacile Charolaise tipice sunt de culoare albă sau alb-crem, cu botul roz și copite palide. Ele pot avea coarne, dar sunt preferate vacile Charolaise care nu au coarne pentru a se evita ranirea lor. Greutatea medie a taurilor este de 1000-1650 kg iar cea a vacilor 700-1200 kg. Înălțimea medie a animalelor este de 135-150 cm.

Vacile Charolaise reprezintă cea mai bună rasă de vite de carne pentru fătare, deoarece au fătari ușoare și au instincte materne fine. Instinctul maternal protector al vacilor Charolaise este destul de puternic.

Vacile Charolaise sunt vaci de carne încadrate la carcase medii-mari. Charolaise a demonstrat capacitatea de creștere, câștiguri eficiente la îngrășare și valorile bune de carne la carcasă. 

De ce sunt crescute vacile charolaise?

Rasa Charolaise este căutată nu numai pentru calitatea creșterii sale, ci și pentru carnea sa excelentă. Se află printre rasele de top producătoare de carne, rivalizate doar de Angus. 

Carnea de vită Charolaise este foarte apreciată de cunoscători pentru carnea sa extrem de aromată, care este gustoasă și fragedă. Savoarea bogată a acestei cărni de vită provine din dieta sa, care este o dietă vegetală bazată pe pășune, furaje și cereale.

Alte caracteristici ale rasei de vaci charolaise

Greutatea la înțărcare (taur: 240-260 kg, juncă: 220-240 kg) este de obicei atinsă la vârsta de 205 zile. În cazul în care în timpul creșterii se folosește și o pepinieră de viței, greutatea la înțărcare se poate apropia de 300 kg, în cazul taurilor poate fi de 350-400 kg.

Aceasta rasa aduce o crestere medie in greutate de 1.500-1.700 de grame/zi in toate conditii bune, insa in multe cazuri, cresterea zilnica in greutate de peste 2.000 de grame se poate realiza ușor. Totusi, pentru a obtine o carne bine structurata, este indicat să nu câștige mai mult de 2kg pe zi.

Animalele ajung la 600-650 kg la vârsta de un an, dar rasa poate fi îngrășată economic până la 750-800 kg, deoarece grăsimea subcutană crește mai încet până atunci.

De ce să alegi această rasa de vaci charolaise?

  • Au o creștere naturală în greutate excepțional de mare
  • Musculatură bine definita
  • Usor de manevrat din punct de vedere al temperamentului
  • Fătare ușoară
  • Capacitate de a se potrivi în orice sistem: pășunat sau intensiv
  • Abilitatea de a rezista iernilor reci și verilor calde, face față condițiilor meteorologice extreme
  • Capacitate bună de a călători

Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments