Rasă de porci Pietrain este originară din Belgia. A fost obținut din încrucișarea și încrucișarea ulterioară a porcilor de origine franceză aparținând unei rase pomellata foarte precoce, cu porci Berkshire și Tamworth.
Porc hipertrofic, cu mase musculare foarte pronunțate care asigură randamente foarte mari la sacrificare, cu carne de culoare deschisă aproape lipsită de grăsime. Potrivit în special pentru producția de porci ușori. Această rasă se caracterizează însă printr-o susceptibilitate ridicată la stres, ceea ce determină modificări fiziologice ale maselor musculare astfel încât să compromită aptitudinea de transformare în jambon de calitate. Alte defecte sunt viteza scăzută de creștere, indicele nefavorabil de conversie a furajului și prolificitatea scăzută. Longevitatea acestor porci este sub media speciei.
Caracteristici și morfologie Porci Pietrain
Sunt animale de talie medie, foarte carnoase. Pielea aproape albă este presărată neregulat cu pete negre de dimensiuni variabile, perii sunt scurti și duri și pot avea reflexe rozalii în jurul petelor negre. Cap usor cu profil drept, urechile sunt usor atarnate, indreptate inainte, de lungime medie. Hipertrofia musculară de origine genetică este caracteristică.
Rasa reprezintă echilibrul potrivit între eficiența producției și calitatea cărnii. Creșterea medie zilnică în intervalul de greutate vie de 30-110 kg este mai mare de 700 g. Este un porc hipertrofic, cu mase musculare foarte pronunțate care asigură randamente foarte mari pentru sacrificare, cu carne de culoare deschisă aproape lipsită de grăsime.
Date productive despre Porcii Pietrain
Câștig zilnic mediu: 20-90 kg (g/zi) | 575 |
Rata de conversie 20-90 Kg. (Kg./Kg) | 3.25 |
Purcei vii/livrare | 9-9,5 |
Purcei înțărcați/ fătare | 7-8 |
Randament în carcasă la 90 kg fără cap | 77% |
Lungimea carcasei (cm.) | 92 |
Carne macră in carcasă | 60% |
Caracteristici și aptitudini generale Pietrain
Rasa selectata, in special pentru calitatea carcasei sale, alaturi de Hampshire si Landrace. Aceasta rasa este cea cu cei mai slabi parametri de crestere (viteza scazuta de crestere), rate de conversie (nevoia unui nivel ridicat de hranire pentru a creste greutatea in viu) si reproducere (numar de purcei pe scroafa si an), cu toate acestea, are procentul mai mare de piese nobile si are multa grasime intramusculara.
Este mai indicat pentru industria cărnii de produse proaspete decât pentru produsele procesate (șunci, muschii).
Rasa Pietrain este singura care produce carne fără grăsime. Relația dintre greutatea mușchilor și greutatea carcasei este cea mai mare dintre toate rasele cunoscute. Carnea de porc se caracterizează printr-o explozie de mușchi la nivelul umărului, muschiul bine musculat (mușchi 27%) și șunci excepționale (27%). Porcul Pietrain produce 83% carne de carcasă.
Poate oferi o carne de calitate inferioară (vizual) în comparație cu rasele Yorkshire sau Landrace. Această diferență se datorează scăderii rapide a pH-ului după sacrificare, care are ca rezultat carne palidă, exudativă și mai puțin fragedă (PSE). Acest efect se explică prin frecvența ridicată a unei singure gene numită gena halotanului.
Principalele virtuți ale rasei Pietrain pentru utilizare în industria cărnii sunt:
- Calitatea carcasei, adică conținut foarte mare carne macră și grăsime scăzută.
- Procent optim de piese nobile
- Răspuns pozitiv la încrucișarea cu alte rase (îmbunătățirea rasei)