Rasa de vaci Bălțată Românească, cunoscută și sub denumirea de vită bățată romanească, s-a format ca urmare a unei încrucișări îndelungate între vacile autohtone din rasa Bovină gri românească cu tauri Simmental importați din Elveția, Austria, Germania, Cehia și Slovacia.
Cele mai importante importuri de tauri și juninci Simmental s-au realizat în special în zonele românești cu locuitori germani, între anii 1860-1872, 1885-1890 și 1919. Primele asociații de crescătorie au fost înființate în 1910. Între 1962-1980, juninci Simmental 1400. şi au fost importaţi 60 de tauri Simmental.
Vacile băltate românești s-au răspândit rapid datorită calităților sale, astfel încât a reprezentat 37% din efectivul de bovine românești în 1955 și 44% în 1969. În prezent, vaca bălțată românească este cea mai numeroasă rasă din România.
Caracteristici fizice Vaci Baltata Romaneasca
Culoarea vacilor romanesti Baltata este alb cu roscat, capul si genunchiul pana la copita fiind mereu albe. Aspectul zonelor pigmentate pe cap nu trebuie considerat defect, deoarece există caracteristici moștenite de la rasa mamă.
O vaca matură cântărește de obicei 600 kg, în timp ce taurul cântărește de obicei 900 kg.
Cat lapte da o vaca baltata romaneasca?
In medie, o vaca baltata romaneasca ofera in medie in jur de 15-20 litri de lapte pe zi. Fermierii spun ca cel mai mult contaza furajarea in cazul vacilor baltate. Cu cat e furajata mai bine, cu atat o vaca baltata romaneasca ofera mai mult lapte.
O rasa buna cu pedigree de baltata romaneasca, ofera chiar si 38 litri de lapte pe zi.
Rasa de vaci Baltata Romaneasca este crescuta de majoritatea fermierilor pentru: 50% din capete pentru lapte, 20% pentru carne si 30% pentru reproducție.
cea mai buna vaca, e asta a noastra