Vaci angus – de ce sunt profitabile vacile de angus


Origine vaci angus

Rasa de vaci angus provine din Scoția din grupuri de rase de vite strâns înrudite, originare din comitatile Aberdeen, Kincardine și Angus. Existența acestor rase datează de peste 1000 de ani.

Rasa Aberdeen Angus (sau Angus, așa cum este cunoscută la nivel internațional) a fost dezvoltată la începutul secolului al XIX- lea din vitele negru din nord-estul Scoției, cunoscute la nivel local ca „doddies” și „hummlies”. Ca și în cazul altor rase de vite și oi din Marea Britanie, stabilirea a urmat îmbunătățiri în creșterea și transportul. Cele mai timpurii familii datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea. 

Hugh Watson a devenit chiriaș al Keillor în Angus în 1808. El a adunat animale pe scară largă și a produs vite de o calitate exceptionala. Hugh Watson ar putea fi considerat fondatorul rasei și a jucat un rol esențial în selectarea celor mai bune animale negre pentru turma sa. Taurul său preferat a fost Old Jock. Old Jock a primit numărul „1” în Scotch Herd Book când a fost fondat. Un alt animal remarcabil al lui Watson a fost o vacă: Old Granny, care s-a fătat în 1824 și se spune că a trăit până la 35 de ani și a produs 29 de viței. 

Black Angus este acum cea mai populară rasă de vite de vită din Statele Unite, cu 324.266 de animale înregistrate în 2005.

Distributie in lume

Rasa de vaci angus este populara in zonele cu precipitații mai mari, probabil pentru ca in aceste zone se gaseste furaj din belsug.

Caracteristici rasa vaci angus

Vacile angus sunt animale de talie medie, musculoase, renumite ca rasa de carne. Sunt utilizate pe scară largă în încrucișări pentru a îmbunătăți calitatea carcasei și capacitatea de muls. Angus este o rasă preferată pentru piața japoneză de carne de vită de înaltă calitate, datorită tendinței lor către marmură, grăsimii albe și cărnii slabe de un roșu aprins.

Rasa este renumită pentru ușurința fătării.

Trăsăturile caracteristice ale rasei sunt culoarea neagră, capul ciufulit, corp compact și înțepenit, calitatea fină a cărnii. Angus este o rasă de carne de vită de cel mai înalt rang.

vaci angus
  • Fătare ușoară și viței viguroși, viței. Instinctul de mamă Angus este foarte puternic, la fel ca și instinctul vițelului de a se ridica și de a suge în primele momente după fătare.
  • Mame superbe cu capacitate superioară de muls – Vaca Angus este renumită pentru trăsăturile ei materne, ușurința la fătare și capacitatea de a fi mulsă, producând în fiecare an un vițel care depășește cu peste jumătate din greutatea corporală. 
  • Maturitate timpurie, fertilitate și rezistență – Vaca Angus își face treaba bine, indiferent dacă este la primul sau la al paisprezecelea vițel. 
  • Adaptabil la toate condițiile meteorologice – Angus prosperă în toate condițiile cu un minim de întreținere.
  • Conversie superioară a hranei – Un studiu recent asupra tipurilor de vaci încrucișate a demonstrat că Angus au fost printre cele mai eficiente, oferind randamente nete mai mari ale investiției.
  • Marmorare naturală pentru carne de vită gustoasă și fragedă – Piața solicită carcase cu mai multă marmorare pentru a satisface cererea consumatorilor. Eritabilitatea marmorarii este moderat ridicată. Corelația dintre marmorare și sensibilitate este, de asemenea, moderat de mare, astfel încât atunci când producătorii de bovine selectează pentru marmorare, frăgezimea se îmbunătățește. 

Descrierea productivitatii a rasei de vaci angus

Vițeii din rasa Aberdeen-Angus se nasc mici, greutatea lor corporală este de 10-15 kg. La varsta de 6 luni ajung in medie pana la 180 de kilograme. La trei ani, viteii pot cantari de la 430kg pan ala 600kg.

Vacile mature au o greutate de 500-550 kg iar greutatea în viu a taurilor este in medie de aproximativ 750-950 kg. Din tauri se poate obtine o cantitate de carne de circa 60-70% la sacrificare.

Masa osoasă a animalului este subțire, astfel încât carcasa după sacrificare nu conține mai mult de 17% din oase. Carnea cu fibre fine, fragedă, marmorată este umplută cu straturi minore de grăsime.

Vacile devin mature foarte devreme, prima lor fătare este la vârsta de 14-15 luni. Fătarea vacilor este ușoară. Productia de lapte anuala a vacilor de Angus nu depaseste 1700 litri.

  • Creste foarte repede. Cu o nutriție adecvată poate într-o zi să câștige 1 kg.;
  • Fertilitatea foarte ridicată
  • Oferă o carne marmorată delicioasă cu un strat uniform de grăsime. După sacrificare, randamentul în carcasă variază de la 60 la 70%.

Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
adi

sunt vaci bune pentru carne