sâmbătă, septembrie 30, 2023
No Result
View All Result
Agricultorii.ro
  • Articole
  • Zootehnie
  • Gradina de legume
  • Articole
  • Zootehnie
  • Gradina de legume
No Result
View All Result
Agricultorii.ro
Home Zootehnie

Vaci angus – de ce sunt profitabile vacile de angus

Darian A. by Darian A.
august 3, 2023
in Zootehnie
1
vaci angus
Share on FacebookPinterest

Origine vaci angus

Rasa de vaci angus provine din Scoția din grupuri de rase de vite strâns înrudite, originare din comitatile Aberdeen, Kincardine și Angus. Existența acestor rase datează de peste 1000 de ani.

Istoric

Rasa Aberdeen Angus (sau Angus, așa cum este cunoscută la nivel internațional) a fost dezvoltată la începutul secolului al XIX- lea din vitele negru din nord-estul Scoției, cunoscute la nivel local ca „doddies” și „hummlies”. Ca și în cazul altor rase de vite și oi din Marea Britanie, stabilirea a urmat îmbunătățiri în creșterea și transportul. Cele mai timpurii familii datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea. 

Hugh Watson a devenit chiriaș al Keillor în Angus în 1808. El a adunat animale pe scară largă și a produs vite de o calitate exceptionala. Hugh Watson ar putea fi considerat fondatorul rasei și a jucat un rol esențial în selectarea celor mai bune animale negre pentru turma sa. Taurul său preferat a fost Old Jock. Old Jock a primit numărul „1” în Scotch Herd Book când a fost fondat. Un alt animal remarcabil al lui Watson a fost o vacă: Old Granny, care s-a fătat în 1824 și se spune că a trăit până la 35 de ani și a produs 29 de viței. 

Black Angus este acum cea mai populară rasă de vite de vită din Statele Unite, cu 324.266 de animale înregistrate în 2005.

Distributie in lume

Rasa de vaci angus este populara in zonele cu precipitații mai mari, probabil pentru ca in aceste zone se gaseste furaj din belsug.

Caracteristici rasa vaci angus

Vacile angus sunt animale de talie medie, musculoase, renumite ca rasa de carne. Sunt utilizate pe scară largă în încrucișări pentru a îmbunătăți calitatea carcasei și capacitatea de muls. Angus este o rasă preferată pentru piața japoneză de carne de vită de înaltă calitate, datorită tendinței lor către marmură, grăsimii albe și cărnii slabe de un roșu aprins.

Rasa este renumită pentru ușurința fătării.

Trăsăturile caracteristice ale rasei sunt culoarea neagră, capul ciufulit, corp compact și înțepenit, calitatea fină a cărnii. Angus este o rasă de carne de vită de cel mai înalt rang.

vaci angus
  • Fătare ușoară și viței viguroși, viței. Instinctul de mamă Angus este foarte puternic, la fel ca și instinctul vițelului de a se ridica și de a suge în primele momente după fătare.
  • Mame superbe cu capacitate superioară de muls – Vaca Angus este renumită pentru trăsăturile ei materne, ușurința la fătare și capacitatea de a fi mulsă, producând în fiecare an un vițel care depășește cu peste jumătate din greutatea corporală. 
  • Maturitate timpurie, fertilitate și rezistență – Vaca Angus își face treaba bine, indiferent dacă este la primul sau la al paisprezecelea vițel. 
  • Adaptabil la toate condițiile meteorologice – Angus prosperă în toate condițiile cu un minim de întreținere.
  • Conversie superioară a hranei – Un studiu recent asupra tipurilor de vaci încrucișate a demonstrat că Angus au fost printre cele mai eficiente, oferind randamente nete mai mari ale investiției.
  • Marmorare naturală pentru carne de vită gustoasă și fragedă – Piața solicită carcase cu mai multă marmorare pentru a satisface cererea consumatorilor. Eritabilitatea marmorarii este moderat ridicată. Corelația dintre marmorare și sensibilitate este, de asemenea, moderat de mare, astfel încât atunci când producătorii de bovine selectează pentru marmorare, frăgezimea se îmbunătățește. 

Descrierea productivitatii a rasei de vaci angus

Vițeii din rasa Aberdeen-Angus se nasc mici, greutatea lor corporală este de 10-15 kg. La varsta de 6 luni ajung in medie pana la 180 de kilograme. La trei ani, viteii pot cantari de la 430kg pan ala 600kg.

Vacile mature au o greutate de 500-550 kg iar greutatea în viu a taurilor este in medie de aproximativ 750-950 kg. Din tauri se poate obtine o cantitate de carne de circa 60-70% la sacrificare.

Masa osoasă a animalului este subțire, astfel încât carcasa după sacrificare nu conține mai mult de 17% din oase. Carnea cu fibre fine, fragedă, marmorată este umplută cu straturi minore de grăsime.

Vacile devin mature foarte devreme, prima lor fătare este la vârsta de 14-15 luni. Fătarea vacilor este ușoară. Productia de lapte anuala a vacilor de Angus nu depaseste 1700 litri.

  • Creste foarte repede. Cu o nutriție adecvată poate într-o zi să câștige 1 kg.;
  • Fertilitatea foarte ridicată
  • Oferă o carne marmorată delicioasă cu un strat uniform de grăsime. După sacrificare, randamentul în carcasă variază de la 60 la 70%.

Structura continutului

  • Origine vaci angus
  • Distributie in lume
  • Caracteristici rasa vaci angus
  • Descrierea productivitatii a rasei de vaci angus
Darian A.

Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.

Related Posts

ce se da la porci pentru pofta de mancare
Zootehnie

Ce se da la porci pentru pofta de mancare. Sfaturi utile despre nutritia porcilor

Cand porcii nu mănâncă pot exista nenumărate cauze. Astăzi vom vorbi despre cauzele în care porcul nostru refuză să mănânce sau nu are poftă de mâncare. Ce se dă la porci pentru pofta de mancare? pe scurt În primul rând apă. Adesea când sunt dezhidratați porcii refuză mâncarea. Apoi încercați sa le oferiți o hrană mai moale sau înmuiată cu apă. De asemenea administrați vitamine și suplimente pe bază de vitamina B12 si lizină. Cei mai mulți crescători de porci...

by Darian A.
august 6, 2023
Porci Pietrain
Zootehnie

Porci Pietrain: cea mai bună rasă de carne

Rasă de porci Pietrain este originară din Belgia. A fost obținut din încrucișarea și încrucișarea ulterioară a porcilor de origine franceză aparținând unei rase pomellata foarte precoce, cu porci Berkshire și Tamworth.Porc hipertrofic, cu mase musculare foarte pronunțate care asigură randamente foarte mari la sacrificare, cu carne de culoare deschisă aproape lipsită de grăsime. Potrivit în special pentru producția de porci ușori. Această rasă se caracterizează însă printr-o susceptibilitate ridicată la stres, ceea ce determină modificări fiziologice ale maselor musculare astfel încât să...

by Darian A.
august 3, 2023
scroafa in calduri 2
Zootehnie

Detectare scroafă în călduri

Detectarea exactă a unei scroafe în călduri este esențială pentru momentul corect al însămânțării. Folosiți aceste informații pentru a asigura un timp bun, o inseminare reușită și o performanță de reproducere îmbunătățită. Sfaturi de detectare unei scroare în călduri Este important să vă faceți timp și să vă cunoașteți porcii. Nu toate semnele de intrare în călduri sunt expuse la fiecare femelă, iar răspunsul la contactul cu vierul poate varia. Cunoașterea porcilor vă va ajuta să recunoașteți semnele și să...

by Darian A.
august 3, 2023
cat traieste o caprioara
Zootehnie

Cât trăiesc în medie căprioarele, în captivitate și în sălbăticie?

Cât trăiesc în medie căprioarele? Dacă îi întrebi pe vânătorii de căprioare, este normal să obții răspunsuri diferite. Există mai mulți factori care contribuie la viața unei caprioare. Și este o provocare să răspunzi cu încredere. Pentru un număr exact și curat, citiți mai jos pentru a fi mai informați despre stilul lor de viață. Mai mult decât atât. Cât trăiesc în medie căprioarele? S-ar putea să auzi multe despre căprioarele de 3 ani și mature de 5 ani, dar cât timp trăiesc în...

by Darian A.
august 3, 2023
Porc vietnamez: caracteristici, pret si greutate maxima
Zootehnie

Porc vietnamez: caracteristici, pret si greutate maxima

Rasa de porc vietnamez este din ce in ce mai cautat in Romania pentru ca s-ar spune ca porcul vietnamez ar avea mai putin colesterol. Istoric porc vietnamez Porcii vietnamezi au aparut în Eurasia de mai bine de 40.000 de ani si au fost crescuți inițial pentru carne. Trăsătura distinctivă a acestor porci este burta lor plinuță – care se poate tara chiar și pe pământ atunci când scroafele sunt gestante!  După o perioadă de gestație de aproximativ patru luni, se...

by Darian A.
august 3, 2023
cat traieste un porc
Zootehnie

Cat traieste un porc?

Am intalnit intrebarea la multi fermieri, cat traieste un porc? Adesea oamenii nu stiu exact cat traieste un porc in realitatea pentru ca este sacrificat prea devreme, dupa 1-2 ani. Porcii sunt una dintre cele mai inteligente specii de animale de pe planetă. Găsiți în întreaga lume porci care sunt ținuți de oameni ca animale de companie. Porcii care sunt bine îngrijiți trăiesc o durată medie de viață de 15 până la 20 de ani -- în comparație cu porcii sălbatici, despre...

by Darian A.
august 3, 2023
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Notify of
guest

guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
adi
adi
1 year ago

sunt vaci bune pentru carne

0
Reply

Articole recente

hrana pentru caini

Hrană umedă vs. hrană uscată pentru câini: care este mai bună?

septembrie 20, 2023
depozitarea merelor peste iarna

Cel mai bun mod de a păstra merele proaspete chiar si peste iarnă: sfaturi rapide și ușoare

august 29, 2023
idei de afaceri la tara

17 idei de afaceri la tara: cele mai simple afaceri

septembrie 23, 2023
ce se da la porci pentru pofta de mancare

Ce se da la porci pentru pofta de mancare. Sfaturi utile despre nutritia porcilor

august 6, 2023
  • Politica de Utilizare Cookie
  • Contact
No Result
View All Result

wpDiscuz