Porcul domestic – totul despre rasele de porci


Porcul domestic (domesticus Sus), adesea numit porcul, sau pur și simplu porc atunci când nu este nevoie să se distinga de alte porci, este un animal omnivor, domesticit. Este considerat în mod diferit o subspecie a mistrețului eurasiatic. Lungimea corpului porcului domestic variază de la 0,9 la 1,8 m, iar porcii adulți cântăresc de obicei între 50 și 350 kg, indivizii bine hrăniți deseori depășind acest interval de greutate. Mărimea și greutatea porcilor depind în mare măsură de rasa lor. În comparație cu alte animale artiodactile, capul unui porc este relativ lung și ascuțit.

porcul

Biologie

Porcul domestic are de obicei un cap mare, cu un bot lung care este întărit de un os prenasal special și un disc de cartilaj la vârf. Botul este folosit pentru a săpa în sol pentru a găsi hrană și este un organ de simț foarte acut. Formula dentară porcilor adulți este 3.1.4.33.1.4.3, oferind în total 44 de dinți. Dinții din spate sunt adaptați pentru zdrobire. La mascul, dinții canini pot forma colți, care cresc continuu și sunt ascuțiți.

Porcul. Obiceiuri și stil de viață

Unele modele comportamentale ale porcilor domestici seamănă cu cele ale bovinelor și ovinelor. Cu toate acestea, comportamentul acestor mamifere are mult mai multe în comun cu câinii și oamenii. Astfel, se știe că socializează, adunându-se în grupuri mici, ale căror membri prezintă contacte fizice. Noroiul este folosit în mod obișnuit ca apărare împotriva luminii ultraviolete. În plus, răsucirea în noroi îi ajută pe porci să se răcească și să elimine paraziții de pe pielea lor. În condiții favorabile, își petrec tot timpul hrănind și dormind. În ciuda sistemelor de producție contemporane, aceste animale tind în mod natural să construiască locuri de dormit. Femelele acestei specii (cunoscute sub numele de scroafe) fac cuiburi, unde produc descendenți.

Dieta și nutriția la porci

Nutritie Porc

Aceste animale mențin o dietă omnivoră, ceea ce înseamnă că consumă alimente atât de origine animală, cât și vegetală. Cu toate acestea, cea mai mare parte a dietei lor obișnuite este compusă din porumb, grâu, soia sau orz. Cei care trăiesc în ferme mici se hrănesc de obicei cu resturi de alimente, cum ar fi coji de legume și coajă de fructe.

Reproducerea porcului

Reproducere porc
Porcul domestic este monogam și se împerechează pe viață. Porcii domestici prezintă 2 sezoane de reproducere pe an, care apar vara și iarna. Femelele au 114 zile de gestație, cu alte cuvinte: 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile. Adesea fată între 6 și 8 purcei, în cazuri rare până la 12 purcei, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de condiții ideale și cantitate suficientă de alimente adecvate. Purceii nou-născuți cresc foarte repede. De obicei, cântăresc 1,5 kg la naștere, ajungând la aproape 3 kg la o săptămână. Purceii sunt în general înțărcați la vârsta de 3 luni.

Domesticire porcului

Istoria domesticirii este insuficient explorată de arheologi, în mare parte datorită naturii mistrețului, din care provine porcul domestic. Porcii sălbatici sunt reprezentați de mai multe specii din întreaga lume, inclusiv Warthog, porcul pigmeu și porcul-cerb. Cu toate acestea, mistrețul este în prezent singura specie domesticită de porc sălbatic. Se crede că procesul de domesticire a acestor animale a avut loc în urmă cu aproximativ 9.000-10.000 de ani simultan în 2 regiuni diferite: estul Anatoliei și centrul Chinei. În timp, primii fermieri au ajutat la distribuirea acestor animale din Anatolia în Europa, precum și din centrul Chinei către regiunile interioare. Acum sunt crescuți în principal pentru carnea lor cunoscută sub numele de „carne de porc”, în timp ce oasele, pielea și firele lor sunt materiale valoroase pentru diverse produse comerciale.

Rase de porci

Porcul Angeln Saddleback este o rasă rară de porc domestic care este crescută în principal în Schleswig-Holstein, Germania. Este un porc mare, cu urechi lungi, negru, cu o bandă albă în jurul corpului, care continuă până la picioarele anterioare. Dimensiunile tipice sunt 350 kg greutate, 92 cm înălțime (mistreți) și 300 kg greutate, 84 cm înălțime (scroafe). Scroafele sunt foarte fertile, cu mult lapte.

Rase de porci

Porcul Yorkshire este de culoare albă. Cea mai înregistrată rasă de porc din Statele Unite și Canada. Se găsesc în aproape fiecare stat, cele mai mari populații fiind în Illinois, Indiana, Iowa, Nebraska și Ohio. Yorkshireul modern este foarte musculos, cu o proporție mare de carne slabă și cu grăsime redusă, pe lângă faptul că este foarte sănătos și durabil.

Rase de porci - yorkshire

Porcul Berkshire este o rasă rară de porci bine cunoscută pentru producția sa de carne de calitate. Sunt porci de patrimoniu, de obicei rase mari de porci remarcabili pentru carnea lor excepțional de gustoasă. Sunt animale inteligente și robuste care se descurcă bine lasați liberi pe pășuni.

Rase de porci - berkshire

Porcul Pietrain este renumit pentru randamentul său foarte mare de carne slabă, dar acest lucru este adesea asociat cu prezența genei halotanice pentru sindromul de stres porcin. Din acest motiv, utilizarea Pietrainului de rasă pură în producția de porci britanici este relativ rară. Un număr mic de efective de rasă pură sunt menținute pentru a furniza stocuri pentru aceste programe de reproducere.

Rasa este de mărime medie și este albă, cu pete negre. În jurul petelor negre există inele caracteristice de pigmentare ușoară care poartă părul alb. Este o rasă utilizată in fermele din România.

rase de porci - petrain

Porcul Hampshire. În anumite privințe, Hampshire poate fi considerat o rasă „britanică nativă”, deoarece animalele de reproducere originale au fost importate din Wessex, Marea Britanie în 1832. Oricât sunt porcii de cunoscuți pentru carnea grasă, hampshire este un tip rar care produce carne mai slabă. Sunt ușor de crescut și extrem de profitabili.

rase de porci hampshire

Produc cantități mari de carne
Porcii Hampshire sunt capabili să producă carne excesivă, suficient de bună pentru a hrăni o familie întreagă pentru o lungă perioadă de timp.

Produc purcei sănătoși
Spre deosebire de alte rase, scroafele din Hampshire produc purcei care necesită mai puțină îngrijire, deoarece se nasc sănătoși.

Porcul Duroc. O rasa originara din Statele Unite, adaptat cu brio la conditiile din Romania actuale. Este un porc ideal pentru a fi crescut in aer liber, deoarece blana groasă il face să reziste cu brio frigului pe timpul iernii. În timpul verii acestuia ii cade blana, astfel, face față cu brio verilor calde și uscate.

rase de porci - duroc

Porc Mangalița. Porcul mangalița este o rasă de porci domestici originară din Ungaria. A fost dezvoltat la mijlocul secolului al XIX-lea. Rasa a fost dezvoltată de fapt prin încrucișarea raselor maghiare din Szalonta și Bakony cu mistrețul european și rasa sârbă Šumadija.

rase de porci - mangalita

La ce greutate ajunge un porc de mangalița într-un an?

Greutatea medie pe care o atinge un porc mangalița într-un an este de aproximativ 75 kilograme. La vârstă de 2 ani poate avea greutatea de 90-100 kilograme, iar când ajunge la vârstă de 3-4 ani, poate ajunge până la 200-250 kilograme.

Cum mai este numit porcul de mangalița?

Regional în România, poate avea mai multe denumiri precum: porcul cu blană, porcum oaie sau chiar porcul somon.

De ce i se spune porcul somon?

Pentru că în conținutul cărnii lui se găsesc acizii grași de tip omega 3 și 6. De asemenea, procentul de acizi grași nesaturați ajung până la 70%, similar cu carnea de somon.


Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments