Porc vietnamez: caracteristici, pret si greutate maxima


Rasa de porc vietnamez este din ce in ce mai cautat in Romania pentru ca s-ar spune ca porcul vietnamez ar avea mai putin colesterol.

Istoric porc vietnamez

Porcii vietnamezi au aparut în Eurasia de mai bine de 40.000 de ani si au fost crescuți inițial pentru carne. Trăsătura distinctivă a acestor porci este burta lor plinuță – care se poate tara chiar și pe pământ atunci când scroafele sunt gestante! 

După o perioadă de gestație de aproximativ patru luni, se nasc patru până la zece purcei. Sunt capabili să stea în picioare și să alăpteze în câteva minute de la naștere. Mamele porcilor le „cântă” bebelușilor când alăptează, iar purceii învață să recunoască vocea mamei lor, alergând la ea când o sună. Porcii sunt sociali, trăind în grupuri numite sonderi cu șase până la 20 de femele și puii lor. Mistreții maturi sunt adesea solitari și au colți care sunt folosiți pentru a intimida concurenții în timpul sezonului de împerechere. Porcii în îngrijirea umană caută companie și pot forma legături strânse cu alte animale și oameni. O mare parte din timpul lor este petrecut în căutarea hranei cu capetele ca niște disc ale nasului, detectând mirosurile adânc în subteran sau chiar la kilometri distanță.

În cultura vietnameză, porcii sunt un simbol al fericirii, satisfacției și bogăției în picturile tradiționale. În zodiacul chinezesc, se spune că cei născuți în Anul Porcului împărtășesc trăsături cu porcii, inclusiv inteligența, sociabilitatea, diligența și curajul. Porcii sunt foarte inteligenți, cu reamintire și concentrare excelente și pot fi dresați ca câinii.

La ce greutate poate ajunge un porc vietnamez?

Porci vietnamezi

Porcii vietnamezi cu burtă cântăresc de obicei între 50-75 kilograme, dar pot ajunge si la 100 kilograme, cu o înălțime de 35-50 cm umeri. De obicei, dimensiunea unui porc vietnamez poate fi estimată din dimensiunea predecesorilor săi. 

  • Porcii vietnamezi ating jumatate din greutatea lor adulta la varsta de un an si pot atinge greutatea maxima dupa aproximativ 16 luni.

Cat timp traieste un porc vietnamez?

porc vietnamez

Porcul vietnamez trăieste de obicei 14-21 de ani, cu o medie de 15-18 ani. Pentru a atinge durata maximă de viață, aceștia trebuie să fie hrăniți cu o dietă completă din punct de vedere nutrițional și să primească îngrijiri medicale adecvate. Desigur, aceasta speranta de viață la porcii vietnamezi este dată doar în cazul în care se doreste creșterea porcului vietnamez ca si animal de companie.

Una dintre principalele caracteristici ale rasei – animale care se maturizează rapid. Deja în 4 luni femelele sunt mature sexual, iar porcul este gata de reproducere în 6 luni. În plus, îngrijirea purceilor nu este dificilă, deoarece scroafa nu interferează cu aceasta și se comportă destul de prietenos. Îi pasă de purcei, având un instinct matern foarte dezvoltat.

Avantaje crestere porc vietnamez

Creșterea porcilor vietnamezi

Popularitatea porcilor vietnamezi a crescut din cauza următoarelor avantaje:

  • Costuri reduse de hrănire;
  • posibilitatea de plimbare liberă aproape pe tot parcursul anului (în funcție de locul de reproducere), deoarece porcii tolerează perfect temperaturile scăzute în timpul iernii;
  • Are carne fragedă, cu conținut scăzut de grăsimi. Conținutul scăzut de colesterol din produs oferă posibilitatea de a-l folosi în alimente pentru persoanele cu boli ale vaselor de sânge;
  • Animalele sunt foarte curate, lipsite de mirosul deosebit inerent aproape tuturor porcilor din alte rase;
  • Rezistent la boli și imunitate la temperaturi extreme;
  • Maturitatea timpurie vă oferă posibilitatea de a obține primii purceii la doar 7-9 luni. În plus, scroafele sunt foarte fertile, fătând intre 12 si 20 purcei.

Hranirea porcilor vietnamezi

Dieta corectă este cheia nu numai pentru creșterea unui animal sănătos și pentru o creștere bună în greutate, ci și pentru a obține carne slabă de înaltă calitate. Hrănirea animalelor depinde de structura particulară a sistemului lor digestiv. Stomacul mic și intestinul cu diametrul mic, mișcarea rapidă a furajelor prin tractul digestiv îl fac nedorit pentru utilizarea făinii furajere. Dieta standard pentru porci obișnuiți, cum ar fi sfecla furajeră, paie, pentru rasa vietnameză nu functioneaza.

  • Cea mai buna dieta pentru porcii vietnamezi o reprezinta: fânul proaspat, lucerna, trifoiul sau leguminoasele

O opțiune bună – hrana este pregătită sub formă de terci gros. Hrănirea cu alimente de această consistență contribuie la eliberarea unei cantități mari de salivă, sub influența căreia amidonul trece în zahăr. Acest lucru simplifică procesul de digestie.

Pentru ca alimentele să digere cât mai bine posibil, ar trebui să se acorde atentie in cadrul cerealelor, si se recomanda macinarea lor. Hrănirea cu cereale integrale trec în cea mai mare parte prin tractul digestiv al porcului intact, fără a digera.

Baza furajelor este orzul și grâul. Adăugați ovăzul, mazăre și porumbul. Acestea din urmă nu trebuie să depășească 10%, deoarece această cereală provoacă obezitate la porci. Dacă adăugați prea mult porumb în furaj, va fi aproape imposibil să obțineți carne slabă fără grăsime și de calitate.

Suplimentele de vitamine au un efect bun asupra sănătății porcilor. Purceilor li se poate da ulei de pește scroafelor într-o găleată de hrană adăugați ouă, lapte, vitamine. În formă brută, pentru a nu distruge vitaminele, puteți da animalului dovlecel, morcovi, dovleac.

Comportament porc vietnamez

În habitatul lor natural, porcul vietnamez se va rostogoli în noroi pentru a se răcori. Namolul le protejeaza pielea de soare. Porcii vietnamezi au o vedere foarte slabă, dar un simț al mirosului și auzului extrem de crescut. Porcii caută hrană folosind botul. În sălbăticie, porcii vietnamezii trăiesc în turme foarte mari și comunică folosind o varietate de sunete orale, inclusiv strănutul.

  • Porcii vietnamezi ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 6 luni, iar gestația durează în jur de 114 zile. Scroafele fată de obicei 6 purcei.
  • Porcii vietnamezi au o piele foarte dura, care rezistă puricilor și paraziților.

Creșterea purceilor vietnamezi

Purcei mănâncă mai întâi numai lapte care le satisface nevoile aproape tuturor nutrienților. Excepția este fierul. Pentru a preveni anemia la purce, li se pot administra injecții cu medicamente speciale.

În medie, la 10 zile după fătare, purcelul ajunge la o greutate de 1 kg, la 20 de zile – 1,5-2 kg. După o lună, un purcel vietnamez ar trebui să cântărească nu mai puțin de 2,5-3 kg.

Pentru o creștere bună în greutate a purceilor în vârstă de circa 4-6 săptămâni, puteți începe să introduceți alimente solide. Puteti include și cretă, cărbune, alte substanțe care conțin calciu, fosfor. Porcii de două săptămâni pot fi hrăniți cu un terci gros. La o lună după naștere, cantitatea de lapte de la scroafa se reduce, până în acest moment purceii trebuie să invețe să se hranească cu furaje obisnuite. 

Porcii sunt foarte inteligenți și pot fi antrenați – pot fi antrenați în casă, pot învăța să meargă în lesă și chiar pot efectua unele trucuri. Cu toate acestea, sunt, în general, puțin încăpățânați și sensibili. O persoană trebuie să-și câștige cooperarea printr-un dresaj.

Nivelul ridicat de inteligență al unui porc înseamnă că va deveni plictisit și potențial distructiv atunci când nu are suficiente activități și interacțiune socială.

Pret porc vietnamez

Porcii vietnamezi au un pret de aproximativ 12-15 lei in viu. Asta inseamna ca un porc de circa 70kg vietnamez, poate ajunge pana la suma de 800-1200 lei.

Purcei variaza mult la pret, adesea pretul unui purcel vietnamez este de 300-350 lei.

Carnea de porc vietnamez

Carnea de porc vietnamez este fragedă și delicioasă. A apărut recent pe piață, dar și-a câștigat deja încrederea consumatorilor. Un gust deosebit de bun, o are carnea de porc vietnamez de talie medie care are o greutate de pana in 40 kilograme, deși pe piată se găsește adesea doar porc vietnamez de 100 kg, ar fi indicat sa incercați si carnea de porci de talie mai mica.

Carnea de porc vietnamez are conținut scăzut de colesterol și își păstrează nutrienții indiferent de modul de preparare al cărnii.


Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rafa

sunt sanse cu furaje de calitate si adapost calumea sa ajunga la greutati mari?

Jitca Vasile

Este adevarat ca nu ar avea colesterol deloc? Pentru ca sunt pareri diferite