A ști să faci singur îngrășăminte organice și pesticide naturale pentru grădină este foarte important pentru oricine are grijă de o bucată de pământ. Pe langa faptul ca are o functie de respingere pentru unele insecte daunatoare plantelor (afidele, cocenila), maceratul de urzica poate fi folosit si ca ingrasamant, doar prelungeste timpul de macerare in preparat .
Cu toții putem produce un macerat de urzici util pentru grădină, avem nevoie doar de două ingrediente: apă și urzică. În acest articol vedem cum să pregătim îngrășământ organic și insecticid pornind de la planta de urzici și cum să le aplicăm plantelor noastre.
Când să prepari maceratul de urzici
Această plantă este foarte răspândită în mediul rural, dar și în parcurile orașului. O putem obține, așadar, fără probleme, se găsește în soluri bogate în azot și umede, iar cea mai bună perioadă de recoltare este imediat înainte de înflorire, între aprilie și mai, când planta are încă multă energie în frunze și tulpină. Toată perioada de vară este bună și pentru prepararea maceratului, care va fi foarte util în perioadele din iunie până în august dacă avem infestații de afide în grădină. În orice caz, urzica poate fi recoltată în orice perioadă a anului.
Proprietățile urzicii. Ce este înăuntru
Urzica (Urtica dioica) este o planta erbacee foarte bogata care contine magneziu, fier, azot, dar siliciu, fosfor, mangan, calciu si potasiu. Este cunoscută pentru frunzele sale usturatoare. Frunzele ustură deoarece conțin acid salicilic și acid formic, serotonină, histamina, acid acetic, acid butiric. Formularea exactă a toxinelor din lichidul de urzică nu este cunoscută deoarece este foarte dificil să se extragă substanțele chimice din firele de păr ale plantelor. Ne concentrăm pe acidul formic și acidul salicilic, substanțe care ne sunt utile împotriva paraziților. Acordați atenție punctelor de colectare: la umbra veti gasi urzica cea mai bogata in substante nutritive potrivite pentru a deveni ingrasamant. În timp ce la soare, există cel mai bogat în acid formic pentru a deveni un pesticid. Este mai bine să evitați colectarea urzicii de-a lungul drumurilor, deoarece au capacitatea de a acumula plumb și alți poluanți.
Prepararea maceratului de urzică
Pregătirea acestui remediu pentru plantele noastre este foarte simplă. Cea mai grea parte este să culegi urzica, nu uitați să folosiți mănuși. Pentru preparare avem nevoie doar de partea aeriană, nu de rădăcini, prin urmare nu smulgeți plantele în timpul recoltării. Pentru un kilogram de tulpini și frunze de urzică recoltate, aveți nevoie de aproximativ 10 litri de apă, puteți folosi o găleată de plastic sau alt recipient. Apa de ploaie este de preferat, dar poti folosi si apa curenta atata timp cat nu are prea mult clor. Părțile plantei, pe care le puteți tăia cu foarfecele, se scufundă în apă și se lasă la macerat. Mai bine daca urzica este proaspat culesa, dar se poate folosi si planta uscata dar va fi mai putin eficienta decat preparatul facut cu urzici proaspat culese.
Macerat de urzici ca insecticid
Pentru a face insecticidul trebuie doar sa lasati urzica la macerat 24-48 de ore, lichidul obtinut trebuie aplicat cat mai repede pentru ca efectul acestuia dispare rapid. Am obținut astfel un pesticid împotriva afidelor și coșenilei fără costuri.
Reteta macerat urzici pentru a fi folosit ca insecticid
- 1 kg de urzica
- 10 litri de apă
- 24-48 ore de macerare
- Pulverizați fără diluare
După 24-48 de ore maceratul tău va fi gata, poate fi și diluat în apă pentru aplicare, dar aplicarea lui pur va avea mai multă eficacitate asupra afidelor. Trebuie să fim buni la pulverizarea locală acolo unde avem infestări. Se filtreaza maceratul pentru a extrage doar partea lichida si se aplica cu spray, nebulizator pe partea foliara a plantelor afectate de atacul afidelor.
Reteta de macerat de urzici cu ingrasamant
- 1 kg de urzica
- 10 litri de apă
- 15 zile de macerare
- Diluați maceratul în apă în proporții de la 1 la 20
Odată ce maceratul este gata, dupa aproximativ 15 zile, se filtreaza maceratul fiind trecut printr-un tifon. Luați găleata cu urzicile (atenție, îngrășământul miroase foarte tare), amintiți-vă să diluați în apă (1 la 20), ulterior aplicați-l plantelor. Putem folosi maceratul de urzica atat direct pe sol prin udarea plantelor, cat si ca ingrasamant foliar. Important este să ne amintim mereu să-l diluăm pentru că altfel un exces de azot ar putea dăuna plantelor noastre. Ratele de diluție sunt de aproximativ 1 din 20. Mai precis, 1 litru de macerat la 20 litri de apa.
Utilizarea îngrășământului în grădină
Să recapitulăm utilizările îngrășământului făcut cu macerat de urzică. Poate fi util în cazul:
- Transplant: cubul de pamant al rasadurilor se poate umezi cu produsul macerat inainte de a le aseza pe pamant in gradina.
- Ca îngrășământ: puteți uda și utilizați maceratul ca îngrășământ pentru a încuraja creșterea plantelor și legumelor. Nu uitați întotdeauna să diluați maceratul cu 20 de părți de apă.
- în compost: dacă aruncați maceratul în compost, acest lucru va ajuta procesele de compostare, grăbind timpul de maturare a mormanului dumneavoastră de compost. Chiar și frunzele folosite pentru preparare pot ajunge în compost.
Păstrați maceratul de urzică
Este indicat să folosiți imediat maceratul de urzică pentru a preveni pierderea eficacității în timp. Cu unele precauții poți încerca să-l păstrezi în timp (nu am încercat niciodată această metodă) transferându-l într-o găleată cu capac ermetic sau într-o sticlă închisă. Pentru a ajuta la conservare și a bloca procesele de fermentație, se poate adăuga oțet, aproximativ 2-4% din totalul preparatului nostru. În acest fel ar putea fi păstrat și câteva luni (pastrarea depinde de mulți alți factori).
Unde să nu folosiți macerat de urzică
Atât maceratul, cât și infuzia de urzică nu trebuie folosite pe varză sau alte plante aparținând familiei cruciferelor (conopidă, varză, varză neagră, varză roșie, varză creață, etc.). Acest lucru se datorează faptului că ar putea atrage gândacul de varză, un cunoscut „devorator” de varză. Împotriva varzei ai putea folosi în schimb cel mai eficient macerat de roșii. O alta nota importanta cu privire la folosirea maceratului de urzici: nu este foarte iubit de insectele polenizatoare asa ca aveti grija si nu-l imprastiati cand avem multe flori inflorite pe plante.
La ce este util maceratul de urzici
Să rezumăm pe scurt utilizările maceratului de urzici pentru acțiunea sa insecticid. Maceratul poate fi util împotriva: afidelor, acarienilor, păianjenilor și, de asemenea, împotriva cosenilei. De asemenea, funcționează bine împotriva multor alți paraziți animale, cum ar fi moliile sau dipterele, care pot provoca daune. Este foarte util dacă este folosit atunci când vedem începutul unei infestări a acestor insecte parazite. Aplicarea este foarte simplă: doar pulverizați-l pe frunze, acoperiți uniform întreaga parte aeriană a plantei cu un pulverizator manual sub presiune sau folosiți o pompă de rucsac dacă cantitățile de împrăștiat sunt mai importante.
Cât durează maceratul de urzici?
După cum sa explicat anterior, este întotdeauna mai bine să folosiți produsul macerat imediat după recoltare, în timp, dacă este lăsat în aer liber, preparatul își pierde eficacitatea. Dacă aveți ocazia să colectați urzică proaspătă, este mai bine să pregătiți maceratul cu produsul proaspăt. Puteți face acest lucru și cu urzica uscată. In acest caz vom folosi doar urzica de care avem nevoie pe parcurs, de fiecare data cand trebuie sa facem tratamentul.
Macerat de urzici la rosii
Maceratul de urzică poate fi folosit, ca prevenție, împotriva mucegaiului la roșii, dar și împotriva mucegaiului la cartofi și a mucegaiului la dovlecei. În acest caz, diluția și dozele sunt ușor diferite. Se folosește 1 kg de urzici proaspete pentru 20 de litri de apă și se lasă la infuzat timp de 7 zile. Tratamentul în acest caz este efectuat în scop preventiv și nu este decisiv dacă este efectuat cu problema deja dezvoltată.
Reteta de macerat cu urzici pentru mucegaiul pufos la roșii si cartofi
- 1 kg de urzica
- 20 litri de apă
- 7 zile de macerare
- Diluați maceratul în apă în proporții de la 1 la 30
Alte utilizări
Maceratul are și efectul de a întări apărarea naturală a plantelor împotriva unor agenți patogeni, datorită acidului salicilic prezent în țesuturile urzicii: făinare, făinarea roșiilor și a cartofilor. Nu este un tratament definitiv, dar ajută la prevenire. Pentru această utilizare, maceratul de îngrășământ este mai bun.
Sunt și grădinari care folosesc și maceratul de urzici pe răsaduri în momentul transplantării, umezind rădăcinilor și cei care consideră urzicile un bun activator de compost.