vineri, mai 23, 2025
No Result
View All Result
Agricultorii.ro
  • Agricultura
  • Zootehnie
  • Gradina de legume
  • Grădinărit
  • Agricultura
  • Zootehnie
  • Gradina de legume
  • Grădinărit
No Result
View All Result
Agricultorii.ro

Cel mai bun mod de a păstra merele proaspete chiar si peste iarnă: sfaturi rapide și ușoare

Darian A. by Darian A.
august 29, 2023
in Gradina de legume
0
depozitarea merelor peste iarna
Share on FacebookPinterest

Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe de cultivat și sunt copaci productivi care ne răsplătesc grija și atenția cu recolte bogate de la sfârșitul verii până în toamnă.

Puteți profita la maximum de recoltă păstrând cu grijă merele. Există mai multe modalități de a face acest lucru, în funcție de varietate, de la păstrarea lor proaspătă în frigider pentru câteva săptămâni, până la depozitarea pe termen lung în lăzi de mere.

Soiurile timpurii de mere, recoltate între august și octombrie – nu tind să se păstreze bine și sunt cel mai bine consumate în decurs de două săptămâni de la recoltare. Dar soiurile târzii de mere, recoltate în noiembrie – trebuie să se coacă în depozit timp de patru sau cinci săptămâni și vor rezista apoi pe tot parcursul lunilor de iarnă dacă sunt depozitate corect.

Cum se păstrează merele peste iarnă

Pasul 1

Pune câteva mere într-o pungă transparentă – sau chiar mai bine, pungi de hârtie – și păstrează la frigider până la o săptămână. 

Pasul 2

Pentru a păstra merele peste iarnă, înfășurați pe fiecare într-o singură foaie de ziar și așezați-le în straturi simple pe o tavă. 

Pasul 3

Dacă aveți spațiu și o recoltă bogată puteți utiliza un raft. Rafturile cu mere pot stoca o cantitate mare de fructe și permit aerului să circule între straturi, astfel încât nu trebuie să înfășurați fiecare fruct individual.

Pasul 4

Temperatura optimă depinde de soiul de mere, dar punctul dulce tinde să fie de 3,3˚C până la 4,4˚C. Totuși secretul constă în umiditate. Trebuie asigurată o bună umiditate spațiului unde sunt depozitate.

Dacă decideți, în schimb, să vă lăsați merele pe blatul sau masa de bucătărie, acestea se vor coace și se vor putrezi foarte repede.

„Cu cât temperatura de depozitare este mai mare, cu atât rata de înmuiere și respirație este mai mare și cu atât calitatea devine mai devreme inacceptabilă”.

De exemplu, păstrarea merelor la 15,6˚C va determina degradarea merelor de 6 ori mai repede, ceea ce compromite calitatea mărului.

Merele sunt 84% apă, așa că cel mai bun mod de a păstra merele pe timpul iernii și de a le păstra proaspete și suculente este menținerea umidității la 90-95%. Cultivatorii profesioniști au camere cu atmosferă controlată unde pot seta umiditatea. Dar cu un frigider obișnuit, puteți menține umiditatea utilizând o pungă de plastic sigilabilă care are niște găuri perforate în ea.

mere depozitate in pungi

Orificiile din pungă permit eliberarea gazului etilenă, menținând totuși o umiditate de 90-95%. De asemenea, puteți folosi si frigiderul, dar puteți pierde multă umiditate pe măsură ce îl deschideți și îl închideți. Acest lucru va face ca merele să se dezhidrateze. 

Sfaturi de urmat atunci când alegeți să depozitați mere

  • Nu încercați să depozitați merele cu vânătăi sau pete de putregai, deoarece nu vor rezista.
  • Ține minte că merele, odată culese, sunt încă vii și respiră până când le mănânci.
  • Puteți reduce frecvența respiratorie prin răcirea lor. Temperaturile optime pentru depozitarea majorității merelor sunt de la 0 la 4 grade Celsius. O pivniță rece, un garaj rece sau un frigider sunt opțiuni bune. Dacă vremea este răcoroasă, chiar și portbagajul mașinii ar putea fi potrivit. Din păcate, schimbările climatice înseamnă că iernile noastre sunt acum mult mai calde decât acum 40 de ani, făcând depozitarea merelor într-un garaj sau pivniță mult mai mult o provocare.
  • De asemenea, puteți reduce ritmul respirator prin reducerea conținutului de oxigen din mediul în care sunt depozitate.
  • Învelirea merelor în hârtie cerată (sau chiar în ziar obișnuit) ajută la oprirea pierderii umiditații mărului. Hârtia cerată poate ajuta, de asemenea, la ajustarea conținutului de oxigen în imediata apropiere a mărului.
  • La aprozare, merele sunt pulverizate în mod regulat pentru a adăuga umiditate și pentru a menține prospețimea, dar acasă probabil că nu aveți timpul sau mecanismul elaborat pentru a face acest lucru. În schimb, puteți utiliza metoda de mai sus, protejând merele in hartie pentru a preveni pierderea umiditații.

Cel mai bun moment pentru a recolta merele pentru depozitarea iarnă

Majoritatea oamenilor încep să se gândească la depozitarea merelor numai după ce și-au cules merele din copac. Dar când vine vorba de cel mai bun mod de a-ți depozita merele pe timpul iernii, strategia ta înainte de recoltare este cheia! 

Pentru o durată maximă de păstrare a merelor, asigurați-vă că recoltați merele când sunt mature, dar nu complet coapte. Asta pentru că merele vor continua să se coacă în timp ce sunt depozitate, astfel încât merele coapte sau prea coapte vor deveni rapid moi și făinoase.

Această schimbare se întâmplă deoarece merele tale respiră prin căi microscopice chiar și după ce sunt recoltate. Ele iau oxigenul din aer și îl furnizează celulelor lor. De asemenea, eliberează un gaz numit etilenă, care face ca mărul să se coacă și în cele din urmă să putrezească. Scopul tău după recoltare este de a încetini acest proces de respirație pentru a crește durata de depozitare.

Există mai multe teste pe care le poți face pentru a decide dacă merele tale sunt gata pentru recoltare și depozitare. Unele dintre aceste teste sunt grozave pentru începători, iar altele sunt mai avansate:

  • Gustați mărul cu 2-3 săptămâni înainte când credeți că sunt gata. Acest lucru vă permite să determinați dacă zaharurile sunt viabile.
  • Uită-te la culoarea pielii mărului. Începând de la fundul mărului (caliciul) veți începe să vedeți cum se schimbă culoarea pielii de la verde la un galben moale.
  • Tăiați mărul și uitați-vă la culoarea semințelor. Este posibil să observați că semințele sunt întunecate la un capăt și foarte deschise (aproape limpezi) la celălalt capăt. Vrei ca semințele să fie închise la culoare, așa că ar trebui să mai dai merelor încă una sau două săptămâni.

Odată ce ți-ai recoltat merele la momentul optim, următoarea ta provocare este să le depozitezi în mod corespunzător pe timpul iernii!

Structura continutului

Toggle
  • Cum se păstrează merele peste iarnă
    • Pasul 1
    • Pasul 2
    • Pasul 3
    • Pasul 4
  • Sfaturi de urmat atunci când alegeți să depozitați mere
  • Cel mai bun moment pentru a recolta merele pentru depozitarea iarnă
Darian A.

Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.

Related Posts

culturi pe suprafete mici
Gradina de legume

10 culturi profitabile pentru suprafețe mici – sfaturi practice pentru fermieri la început

Agricultura pe suprafețe mici a devenit tot mai atractivă în România ultimilor ani, într-un context economic și social marcat de dorința de a valorifica eficient fiecare parcelă de teren disponibil. Creșterea costurilor cu inputurile agricole, presiunea asupra prețurilor cerealelor și accesul facil la informații specializate i-au determinat pe mulți fermieri să caute culturi alternative, cu potențial ridicat de profitabilitate, chiar și pe suprafețe reduse. Diferențierea produselor, valorificarea unor nișe de piață și cererea tot mai mare pentru produse locale sau...

by Darian A.
mai 19, 2025
cultivare rosii
Gradina de legume

Pentru a recolta roșii gustoase, iată cum trebuie să le crești și ce greșești

Aflați cum să cultivați roșii delicioase cu aceste sfaturi simple. De la alegerea soiului până la modul de udare, iată tot ce trebuie să știți pentru a evita greșelile și pentru a obține fructe delicioase. Dacă doriți să recoltați roșii delicioase, trebuie să acordați atenție multor factori cheie. De la alegerea soiului la tipul de sol, prin irigare și expunere la soare, fiecare detaliu contează. Iată câteva sfaturi practice pentru cultivarea roșiilor gustoase și evitarea celor mai frecvente greșeli. Alegerea varietății și a calității solului Pentru a cultiva...

by Darian A.
iulie 30, 2024
fungicide-naturale
Gradina de legume

Care sunt cele mai bune fungicide naturale pe care să le alegi

Plantele, precum și oamenii, pot fi afectați de ciuperci, bacterii și viruși. Sarcina fermierului este de a implementa o serie de strategii pentru a împiedica boala sau, dacă aceasta apare, a o trata. În esență, așadar, găsirea de strategii preventive și, atunci când este posibil, curative. Ciupercile, din păcate, sunt o specie patogenă foarte răspândită printre plante. Ce ar trebui să facem dacă apare un atac de ciuperci? Primul lucru de făcut este să identifici tipul de boală (asigură-te că este o ciupercă și să înțelegi ce este) și apoi să identifici cele mai eficiente...

by Darian A.
aprilie 25, 2024
fir de cupru
Gradina de legume

Trucul firului de cupru filetat în tulpina de roșii: explicația experților

Dacă frecventezi bloguri de grădinărit, cu siguranță vei fi întâlnit cu această tehnică care promite să protejeze plantele de tomate de mucegaiul pufos. Vorbim despre tehnica sârmei de cupru introduse în plantă. Chiar funcționează? Este doar o legendă urbană? Greu de spus. Nimic nu te impiedica sa incerci sa adopti aceasta tehnica, atata timp cat accepti toate consecintele posibile care pot decurge din aceasta. Cum funcționează tehnica firului de cupru pentru a proteja roșiile? Termenul generic Peronospora indică o boală a plantelor cauzată de cromiști care aparțin atât genului...

by Darian A.
aprilie 15, 2024
macerat de ceapa
Gradina de legume

Cum se face maceratul de ceapă pentru a fi utilizat in grădina de legume împotriva dăunătorilor

Maceratul de ceapă este un preparat foarte util pentru a ține la distanță paraziții și alte insecte fitofage precum ploșnițele sau musca morcovului. În plus, acest macerat poate ajuta la înrădăcinarea și creșterea prin scufundarea rădăcinilor răsadurilor de legume în el înainte de transplantare. Pentru a pregăti maceratul de ceapă puteți urma următoarea tehnică:Ingredientele sunt:​​– Ceapa.- Apă.– Un borcan sau un recipient de plastic. În acest moment trecem la preparare urmând următoarele instrucțiuni: Prepararea: Luați o serie de cepe și...

by Darian A.
aprilie 3, 2024
patrunjel in ghiveci
Gradina de legume

Cum să crești pătrunjel în ghivece pornind de la semințe

În acest articol vedem cum să cultivăm pătrunjel în ghivece pornind de la semințe. Pătrunjelul este printre cele mai folosite plante aromatice în bucătăriile noastre. Să vedem cu toții pași pentru a avea plante luxuriante acasă! Originile pătrunjelului Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este una dintre cele mai folosite ierburi aromatice din țara noastră. Face parte din familia Apiaceae și este cunoscută din cele mai vechi timpuri, avem urme ale ei încă de la romani, mai ales pentru proprietățile sale medicinale și curative, în timp ce pentru răspândirea în...

by Darian A.
august 3, 2023
3.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Notify of
guest

guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Articole recente

combaterea daunatorilor

Metode naturale eficiente pentru protejarea culturilor de dăunători fără pesticide

mai 19, 2025
pomi fructiferi

Pomii fructiferi potriviți pentru grădini mici: soiuri recomandate și sfaturi utile

mai 19, 2025
culturi profitabile pe spatii mici

Culturile de nișă cu profit rapid: lavandă, goji, șofran și alte oportunități

mai 19, 2025
culturi pe suprafete mici

10 culturi profitabile pentru suprafețe mici – sfaturi practice pentru fermieri la început

mai 19, 2025
  • Politica de Utilizare Cookie
  • Contact
No Result
View All Result

wpDiscuz