Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe de cultivat și sunt copaci productivi care ne răsplătesc grija și atenția cu recolte bogate de la sfârșitul verii până în toamnă.
Puteți profita la maximum de recoltă păstrând cu grijă merele. Există mai multe modalități de a face acest lucru, în funcție de varietate, de la păstrarea lor proaspătă în frigider pentru câteva săptămâni, până la depozitarea pe termen lung în lăzi de mere.
Soiurile timpurii de mere, recoltate între august și octombrie – nu tind să se păstreze bine și sunt cel mai bine consumate în decurs de două săptămâni de la recoltare. Dar soiurile târzii de mere, recoltate în noiembrie – trebuie să se coacă în depozit timp de patru sau cinci săptămâni și vor rezista apoi pe tot parcursul lunilor de iarnă dacă sunt depozitate corect.
Cum se păstrează merele peste iarnă
Pasul 1
Pune câteva mere într-o pungă transparentă – sau chiar mai bine, pungi de hârtie – și păstrează la frigider până la o săptămână.
Pasul 2
Pentru a păstra merele peste iarnă, înfășurați pe fiecare într-o singură foaie de ziar și așezați-le în straturi simple pe o tavă.
Pasul 3
Dacă aveți spațiu și o recoltă bogată puteți utiliza un raft. Rafturile cu mere pot stoca o cantitate mare de fructe și permit aerului să circule între straturi, astfel încât nu trebuie să înfășurați fiecare fruct individual.
Pasul 4
Temperatura optimă depinde de soiul de mere, dar punctul dulce tinde să fie de 3,3˚C până la 4,4˚C. Totuși secretul constă în umiditate. Trebuie asigurată o bună umiditate spațiului unde sunt depozitate.
Dacă decideți, în schimb, să vă lăsați merele pe blatul sau masa de bucătărie, acestea se vor coace și se vor putrezi foarte repede.
„Cu cât temperatura de depozitare este mai mare, cu atât rata de înmuiere și respirație este mai mare și cu atât calitatea devine mai devreme inacceptabilă”.
De exemplu, păstrarea merelor la 15,6˚C va determina degradarea merelor de 6 ori mai repede, ceea ce compromite calitatea mărului.
Merele sunt 84% apă, așa că cel mai bun mod de a păstra merele pe timpul iernii și de a le păstra proaspete și suculente este menținerea umidității la 90-95%. Cultivatorii profesioniști au camere cu atmosferă controlată unde pot seta umiditatea. Dar cu un frigider obișnuit, puteți menține umiditatea utilizând o pungă de plastic sigilabilă care are niște găuri perforate în ea.
Orificiile din pungă permit eliberarea gazului etilenă, menținând totuși o umiditate de 90-95%. De asemenea, puteți folosi si frigiderul, dar puteți pierde multă umiditate pe măsură ce îl deschideți și îl închideți. Acest lucru va face ca merele să se dezhidrateze.
Sfaturi de urmat atunci când alegeți să depozitați mere
Cel mai bun moment pentru a recolta merele pentru depozitarea iarnă
Majoritatea oamenilor încep să se gândească la depozitarea merelor numai după ce și-au cules merele din copac. Dar când vine vorba de cel mai bun mod de a-ți depozita merele pe timpul iernii, strategia ta înainte de recoltare este cheia!
Pentru o durată maximă de păstrare a merelor, asigurați-vă că recoltați merele când sunt mature, dar nu complet coapte. Asta pentru că merele vor continua să se coacă în timp ce sunt depozitate, astfel încât merele coapte sau prea coapte vor deveni rapid moi și făinoase.
Această schimbare se întâmplă deoarece merele tale respiră prin căi microscopice chiar și după ce sunt recoltate. Ele iau oxigenul din aer și îl furnizează celulelor lor. De asemenea, eliberează un gaz numit etilenă, care face ca mărul să se coacă și în cele din urmă să putrezească. Scopul tău după recoltare este de a încetini acest proces de respirație pentru a crește durata de depozitare.
Există mai multe teste pe care le poți face pentru a decide dacă merele tale sunt gata pentru recoltare și depozitare. Unele dintre aceste teste sunt grozave pentru începători, iar altele sunt mai avansate:
- Gustați mărul cu 2-3 săptămâni înainte când credeți că sunt gata. Acest lucru vă permite să determinați dacă zaharurile sunt viabile.
- Uită-te la culoarea pielii mărului. Începând de la fundul mărului (caliciul) veți începe să vedeți cum se schimbă culoarea pielii de la verde la un galben moale.
- Tăiați mărul și uitați-vă la culoarea semințelor. Este posibil să observați că semințele sunt întunecate la un capăt și foarte deschise (aproape limpezi) la celălalt capăt. Vrei ca semințele să fie închise la culoare, așa că ar trebui să mai dai merelor încă una sau două săptămâni.
Odată ce ți-ai recoltat merele la momentul optim, următoarea ta provocare este să le depozitezi în mod corespunzător pe timpul iernii!