Îngrășăminte naturale de casă: de la cenușă la coji de ouă, depuneri de cafea și diverse macerate de legume. Iată cum să pregătiți îngrășăminte naturale 100% naturale și… gratuite !
Există multe îngrășăminte naturale care pot fi folosite pentru îngrijirea grădinii. A vorbi despre îngrășămintele naturale poate părea excesiv, deoarece majoritatea îngrășămintelor naturale sunt ingrediente gata de utilizare și este suficientă o scurtă preparare înainte de aplicare. Nu doar materie organică, cu produsele macerate este nevoie de puțin mai mult efort dar pot returna o mare satisfacție în ceea ce privește aportul de micronutrienți.
Fertilizarea gradinii inseamna imbunatatirea capacitatii vegetative si productive a plantelor care, in cazul plantelor ornamentale, se traduce prin infloriri mai numeroase si, in cazul plantelor pomicole si legumicole, se traduce prin recolte mai abundente.
Cel mai bun îngrășământ natural este gunoiul de grajd matur urmat imediat de compost, totuși există ingrediente utilizate în mod obișnuit care pot fi utile pentru fertilizarea solului grădinii de legume, grădinii și plantelor în ghiveci. Iată cum să folosiți îngrășămintele naturale și cum să le pregătiți.
Îngrășământ natural
Îngrășăminte naturale de casă, o listă de îngrășăminte ușor de găsit sau ușor de preparat
Zaț de cafea
Zatul de cafea este capabil să elibereze azot și substanțe antioxidante în sol. Poate fi adăugată în compost sau administrată prin simpla răspândire a acesteia pe pământ. Zatul de cafea are capacitatea de a acidifica solul, așa că cel mai bine este să le folosiți cu moderație pentru plantele care au nevoie de un pH bazic. Poate fi adăugat plantelor ornamentale precum muscate, azalee, rododendroni, camelii…
Coji de banane
Cei care caută un îngrășământ natural vor găsi ceea ce caută în cojile de banane. Pentru a folosi acest îngrășământ va fi suficient să tăiați cojile în bucăți mici și să le îngropați superficial, alternativ puteți obține și un îngrășământ pentru fertirigare: puneți cojile de banană la mecerat și după 15 – 20 de zile, filtrați și folosiți lichidul obținut la iriga plantele.
Drojdie de bere
Drojdia de bere funcționează ca un repelent natural pentru unele insecte, iar datorită unei serii de micronutrienți, drojdia de bere este un îngrășământ natural care îmbunătățește înflorirea trandafirilor. Pentru a pregăti acest îngrășământ natural, doar dizolvați 3 linguri de drojdie de bere în 10 litri de apă caldă. Apoi irigă plantele cu apa rezultată.
Apa de gatit de la legume
Te-ai gândit vreodată la asta? Apa de gatit este bogata in micronutrienti eliberati chiar de plante! Puteți folosi apa lor de gătit pentru fertirigarea grădinii. Evitați utilizarea apei de gătit din legume dacă acestea provin din agricultură intensivă și, prin urmare, sunt bogate în pesticide și compuși chimici potențial nocivi. De fapt, și dumneavoastră ar trebui să evitați să vă hrăniți cu astfel de produse agricole. În general, pesticidele spală legumele foarte ușor, așa că trebuie doar să înmuiați legumele timp de 5 minute, înainte de a le tăia și a le scufunda în apa de gătit.
Macerat de urzici
Este un îngrășământ natural grozav de casă. Pentru preparare se foloseste intreaga planta (cu exceptia radacinilor) in masura a jumatate de kilogram de urzica uscata sau, mai practic, un kilogram de urzica proaspata de macerat in 10 litri de apa.
Maceratul de urzici preparat in 12 ore, se foloseste concentrat, distribuit direct pe plante cu un pulverizator, daca macerati urzicile timp de 4-5 zile va trebui sa diluati in continuare ingrasamantul obtinut. Maceratul de urzică oferă azot, potasiu, magneziu și alte microelemente.
Urzicile sunt ierburi sălbatice, prea des considerate buruieni. De fapt, aceste „buruieni” sunt foarte utile în bucătărie și, dacă le observi în grădina ta, recoltează-le cât sunt fragede. Le puteți fierbe și pregăti o omletă excelentă. Apa de gatit poate deveni un ingrasamant natural perfect pentru gradina!
Cele mai bune urzici se culeg cu prima căldură a verii. Dacă nu aveți urzici în grădină, puteți cumpăra macerate de la centrele de grădinărit și consorțiile agricole. În general, 100 ml se diluează în 5 litri de apă dar citiți întotdeauna instrucțiunile deoarece fiecare producător are propriile concentrații și doze.
Alge
În timpul unei zile la plajă, puteți colecta o mână de alge marine pentru a face un îngrășământ de casă. Procedura de preparare a acestui îngrășământ este similară cu ceea ce am văzut pentru maceratul de urzici.
Vin roșu
Adăugați vin roșu în apa de irigare pentru a stimula înflorirea abundentă.
Coji de ouă
O coajă de ou tocată fin poate promova fertilitatea naturală a solului și, dacă se plasează la baza plantelor, poate ține melcii departe.
Calendula si musetel
Infuziile de galbenele si musetel pot fi folosite pentru a fertiliza gradina de legume si plantele ornamentale. Este deosebit de util pentru fertilizarea și stimularea creșterii plantelor crescute în ghivece.
Cenușă de lemn
Lemnul ars din sobă sau șemineu lasă în urmă multă cenușă, care este în general enervant de eliminat. Aici in schimb poate deveni un excelent ingrasamant natural care aduce multi nutrienti pe pamant, precum fosfor si potasiu, dar si calciu si magneziu. Evident nu trebuie sa folositi lemn vopsit sau tratat, care dimpotriva poate fi poluant. Cenușa ține, de asemenea, la distanță melcii, lacomi de multe soiuri de legume cultivate.
Pentru a obține un îngrășământ natural cu cenușă de șemineu trebuie:
- Se amestecă cenușa cu pământul – maximum 30% – și se întinde la baza plantelor.
- Pentru fiecare metru pătrat de teren sunt necesare aproximativ 200 de grame de cenușă.