Rotația culturilor este practica de a cultiva o serie de tipuri diferite de culturi în aceeași zonă într-o secvență. Ajută la reducerea eroziunii solului și crește fertilitatea solului și randamentul culturilor.
Această fișă de date include definiții, avantajele rotației culturilor și exemple de mai multe planuri de rotație a culturilor.
1. Introducere
Rotația culturilor este o practică de a cultiva diferite culturi pe același teren într-o secvență regulată recurentă. Înseamnă ordinea planificată a culturilor specifice plantate pe același câmp. Înseamnă, de asemenea, că recolta care urmează aparține unei alte familii decât cea anterioară. Rotația planificată poate varia de la 2 sau 3 ani până la o perioadă mai lungă.
O diversitate de culturi în rotație duce la o floră și faună a solului diversă, deoarece rădăcinile excretă diferite substanțe organice care atrag diferite tipuri de bacterii și ciuperci, care, la rândul lor, joacă un rol important în transformarea acestor substanțe în nutrienți disponibili pentru plante. Cel mai important motiv al rotației culturilor este împiedicarea dezvoltării buruienilor, a dăunătorilor artropode și a bolilor de scurtă durată transmise de sol prin reducerea nivelului populației acestora în sol.
Mulți dintre dăunătorii și bolile care afectează plantele de legume trăiesc în sol. O sursă comună de probleme legate de sol este patul de semințe. Dacă un fermier are o problemă cu patul său de semințe, aceasta poate însemna că plantele sunt infectate/infestate foarte devreme și nu au niciodată șansa de a se dezvolta. Adesea, paturile de semințe sunt udate cu pesticide pentru a preveni acest lucru.
O altă sursă și mai comună de infecție cu dăunători și boli transmise de sol este domeniul principal de producție în sine. Dacă un fermier cultivă culturi din aceeași categorie an de an pe același teren, rezultatul aproape sigur este o acumulare de probleme cu dăunători și boli.
Efectele rotației culturilor
- Diversitate mai mare în producție prin urmare, în alimentația umană și a animalelor
- Combaterea și reducerea riscului de infestare cu dăunători și buruieni
- Distribuție mai mare a canalelor sau bioporilor creați de diverse rădăcini (diverse forme, dimensiuni și adâncimi)
- Distribuție mai bună a apei și a nutrienților prin profilul solului
- Explorarea nutrienților și a apei a întregului profil de sol prin rădăcinile multor specii de plante diferite, rezultând o utilizare optimă a nutrienților și apei disponibile
- Fixare crescută a azotului prin anumiți simbioți din biota plante-sol și echilibru îmbunătățit de N/P/K atât din surse organice, cât și din surse minerale
- Creșterea formării humusului
Mijloace și practici de rotație a culturilor
- Planul/designul de rotație a culturilor ar trebui să fie ghidat de obiectivele stabilite, adică producția de alimente și furaje (bob, frunze, tulpini), producția de reziduuri, controlul dăunătorilor și buruienilor, absorbția nutrienților și amestecarea/cultivarea biologică subterană etc.
- Pentru un rezultat mai bun; semințe adecvate/îmbunătățite, precum și producție mare de reziduuri de biomasă supraterană și subterană.
Avantajele sau beneficiile rotației culturilor
- Îmbunătățește structura solului și reduce epuizarea/eroziunea: Unele culturi au rădăcini puternice și adânci. Ele pot atinge umiditatea și nutrienții din adâncul solului. Altele au multe rădăcini fine și superficiale. Ele ating nutrienții care sunt aproape de suprafață și leagă solul. Ele formează multe găuri mici, astfel încât aerul și apa să poată pătrunde în sol.
- Crește fertilitatea solului: leguminoasele (cum ar fi arahide și fasole) fixează azotul în sol. Când părțile verzi și rădăcinile lor putrezesc, acest azot poate fi folosit de alte culturi, cum ar fi porumbul. Rezultatul: recolte mai mari, mai stabile, fără a fi nevoie să se aplice îngrășăminte anorganice costisitoare.
- Ajută la controlul buruienilor, dăunătorilor și bolilor, reducând astfel dependența de substanțele chimice sintetice: plantarea aceleiași recolte sezon după sezon încurajează anumite buruieni, insecte și boli. Plantarea diferitelor culturi rupe ciclul lor de viață și le împiedică să se înmulțească.
- Produce diferite tipuri de producție: Cultivarea unui amestec de cereale, fasole, legume și furaje înseamnă o dietă mai variată și mai multe tipuri de produse de vândut.
- Reduce riscul: o singură cultură poate eșua din cauza secetei. Poate fi atacata de dăunători. Sau prețul său de piață poate fi scăzut când vine timpul de vanzare. Producerea mai multor culturi diferite reduce aceste riscuri.
- Rotația culturilor poate înlocui, de asemenea, aratul solului, deoarece ajută la aerarea solului, reciclează nutrienții și ajută la controlul buruienilor, dăunătorilor și bolilor, astfel încât se potrivesc perfect cu idealurile agriculturii de conservare.
Care cultură nu trebuie plantată împreună sau prin rotație
Tabelul de mai jos indică culturile care fac parte din grupele care suferă de aceleași probleme cu dăunători și boli și care, prin urmare, nu ar trebui să fie plantate prin rotație.
Păstrarea înregistrărilor este importantă
O carte de evidență a câmpului bine păstrată este de mare ajutor pentru a ne aminti care cultură a fost cultivată în trecut într-un anumit teren din câmp sau fermă. Acest lucru este util mai ales dacă înregistrările arată și incidente trecute de dăunători sau boli ale plantelor în fiecare parcelă din fermă.
Cel mai important este rolul rotației culturilor în gestionarea problemelor dăunătorilor și bolilor din sol. Aceste probleme în sol se pot acumula în timpul vieții unei culturi sensibile. În cazul în care aceeași cultură sau un tip similar aparținând aceleiași familii este cultivată în același câmp, aceasta va suferi de dăunătorii și bolile acumulate de la cultura(le) anterioara(e) și poate să nu crească bine. Acest lucru poate fi evitat dacă solul este lăsat în pârghie (nu arat) pentru o perioadă de timp sau dacă este plantată o altă cultură care este tolerantă sau rezistentă la un anumit dăunător sau boală. Mai bine este să plantezi o cultură dintr-o familie diferită care nu va împărtăși același complex de dăunători și boli. Acest lucru va duce la scăderea problemelor de sol și recolta inițială poate fi cultivată din nou cu succes.
Rotații pentru gestionarea buruienilor
Rotațiile sunt, de asemenea, folosite pentru combaterea buruienilor. Culturile precum cartofii și alte culturi de rădăcină pot avea, în general, mai multe buruieni decât culturile de cereale, deoarece există erbicide selective bune pentru culturile de cereale, astfel încât rotația cu o cultură care permite controlul ușor al buruienilor oferă fermierilor posibilitatea de a reduce acumularea de buruieni. Interesant este că, înainte de introducerea erbicidelor, cerealele erau în general tulburate de buruieni mai mult decât de rădăcină, deoarece plivitul mecanic era mai ușor la acestea din urmă.
Rotații pentru gestionarea nematodelor
Un exemplu special de rotație este folosit pentru gestionarea nematodelor, care poate fi o problemă în solurile nisipoase ușor. Unele culturi sunt gazde mai puțin potrivite pentru nematozi. Numărul de nematozi chiar se reduce de-a lungul sezonului dacă sunt plantate astfel de culturi. Acest lucru permite recoltei sensibile să fie cultivată din nou în sol după unul sau doi ani.
2. Selectarea culturilor și a combinațiilor de culturi potrivite
Succesul agriculturii de conservare se bazează pe un plan adecvat și bun de rotație a culturilor. Diferite specii de plante sau chiar soiuri au nevoi diferite de nutrienți, lumină, apă, temperatură și aer. Când una dintre aceste nevoi de bază nu este satisfăcută, planta va fi stresată și nu va crește corespunzător. Selectarea soiurilor de rotație a culturilor este, prin urmare, un exercițiu foarte important pe care fermierul trebuie să îl întreprindă. Următoarele considerații vor ghida totuși fermierul în a lua cea mai bună decizie:
Ce culturi produceți în prezent?
Diverse culturi produc multe lucruri diferite: hrană, furaje, lemn de foc, stâlpi de gard, paie și medicamente. Interesul și obiectivul fermierului cu acea anumită cultură este un factor critic.
Va crește bine?
Acest lucru depinde de multe lucruri: precipitații, temperatură, caracteristicile solului, fertilitatea solului, prezența dăunătorilor și a bolilor. Prin urmare, alegeți culturi care sunt adaptate solurilor și climei zonei respective.
Ce intrări sunt necesare?
Cât de multă muncă este nevoie pentru a crește cultura? Poți obține semințe? Aveți instrumentele/uneltele potrivite? Aveți nevoie de alte inputuri, cum ar fi îngrășăminte sau pesticide?
Cum sunt rădăcinile?
Cerealele înalte (mei, porumb, sorg) și unele leguminoase au rădăcini puternice care pătrund adânc în sol până la 1,2 m. Rădăcinile lor îmbunătățesc structura și porozitatea solului, deci sunt o alegere bună dacă solul este compactat.
Îmbunătățește fertilitatea solului?
Leguminoasele îmbunătățesc fertilitatea solului prin fixarea azotului din aer. Plantele folosesc o parte din azot pentru propriile nevoi, iar restul ajunge in sol. Cerealele și alte plante pot folosi acest azot dacă sunt intercalate cu leguminoasele sau dacă sunt cultivate ca următoarea cultură din rotație.
Acoperă bine solul?
Cerealele înalte nu acoperă bine solul pentru că au frunzele drepte și sunt plantate la distanță. Ierburile scurte și leguminoasele (de exemplu fasole, alune) acoperă solul rapid după plantare, protejându-l de eroziune. Când utilizarea lor principală este de a oferi acoperire, le numim culturi de acoperire. Dacă utilizarea lor principală este furnizarea de hrană, le numim leguminoase alimentare (fasole, arahide).
3. Cum să alegi o rotație a culturilor
Ce culturi ar trebui să plantezi anul viitor și anul următor? Următoarele sfaturi oferă îndrumări!
Cunoașteți familia din care aparțin culturile dvs. pentru a vă asigura că plantați în următorul sezon de recoltare o cultură care aparține unei familii diferite de cea anterioară. Tabelul de mai jos oferă diverse familii de culturi și denumirile lor comune.
Tabel: Familiile de culturi și denumirile lor comune
Familie | Nume comune |
Allium | Arpagic, usturoi, praz, ceapă |
Cucurbita (familia tărtăcuței) | tărtăcuță amară, castraveți, pepeni, pepene verde, pepene rosu, dovleci, dovlecei |
Cruciferă (Brassica) | Broccoli, varza de Bruxelles, varza, varza chinezeasca, conopida, gulia, varza kale, mustar, ridichi, nap |
Leguminoase | Fasole comună, fasole neagră, trifoi,arahide, mazăre, soia, fasole verde, fasole albă |
Aster | Salata verde, anghinare |
Solanacee (Familia nuanțelor) | Cartofi, roșii, ardei, vinete |
Cereale | Porumb, orez, sorg, grâu, ovăz, orz, mei |
Familia morcovilor | Morcov, telina, marar, pastarnac, patrunjel |
Culturi rădăcinoase | Cartof, cartof dulce |
Familia nalbă | Bumbac, bame |
Cerealele sunt incluse și în schema de rotație cu legumele. Acest concept îndeplinește cerințele prealabile ale rotației culturilor:
Culturi de frunze (broccoli, varză, conopidă, varză, spanac etc). Au nevoie de mai mulți nutrienți decât celelalte legume.
Culturi pomicole (ardei iute, vinete, ardei, roșii, etc). Au nevoie de o cantitate considerabilă de nutrienți, dar nu atât de mult ca culturile „frunze”.
Culturi rădăcinoase (morcovi, rădăcini de sfeclă, cartofi, ceapă, ridichi, napi, etc). Au nevoie de mai puțini nutrienți în comparație cu culturile de frunze și fructe.
Leguminoase (fasole, năut, mazăre). Beneficiul lor suplimentar este fixarea azotului atmosferic în sol.
Cereale (porumb, mei, sorg etc)
Foarte bine explicat!