Cultivarea pepenilor verzi: tot ce trebuie să știți


Ai vrea să afli toate secretele despre cultivarea pepenilor în grădină și în ghivece? Ei bine, ai ajuns la locul potrivit. În următoarele rânduri, de fapt, vom afla tot ce este de știut despre acest subiect și vă vom oferi câteva sfaturi practice pe care să le puneți imediat în practică.

Contrar credinței populare, cultivarea pepenelor verzi este foarte simplă, atât de mult încât o poți face chiar și pe balconul casei tale. Deci ce mai aștepți?

pepene verde

Cultivarea pepenilor verzi: terenul perfect

Inainte de a cunoaste toate metodele de cultivare a pepenilor verzi, trebuie sa vorbim despre originile sale pentru a-i cunoaste toate nevoile de mediu si astfel sa putem creste aceasta planta in cel mai bun mod. Pepenele verde, numit și lubenita sau harbuz, aparține familiei Cucurbitaceae (cum ar fi și castravetele) și este originar din țările fierbinți din Africa și India.

Era deja cunoscut și apreciat de vechii egipteni, care practicau cultivarea lui de-a lungul malurilor Nilului. Mai târziu, la începutul erei creștine, s-a răspândit în tot bazinul mediteranean. La noi, pepenele verde este prezent în grădinile de familie în special în regiunile sudice, chiar dacă multe soiuri pot crește la latitudini mai nordice, având în vedere rezistența lor caracteristică la temperaturi mai blânde.

Clima ideală pentru pepenele verde

Așa că, începând cu a vorbi despre cum să crești pepenele verde, să vedem acum care sunt nevoile sale de mediu. Planta germinează de obicei la 8-10 zile după însămânțare. Temperatura optima de germinare este intre 25 si 28 °C, minima tolerata este de 15 °C.

Ulterior, timpii de creștere depind mai ales de temperatura mediului ambiant, care nu trebuie să scadă niciodată la valori sub 12 °C. Aceste nevoi ale plantei sunt absolut de înțeles dacă ne gândim la originile sale, adică țările din Africa și India. Pepenele verde, de fapt, poate suferi daune grave deja la o temperatură de 8 °C. Din acest motiv, dacă nu este protejat corespunzător, semănarea în câmp deschis înainte de 20 aprilie este puternic descurajată.

Alternativ, dacă doriți să obțineți recolte timpurii, aceasta trebuie să aibă loc într-un mediu protejat, adică în încăperi în care există temperatura ideală pentru creșterea lor.

Soiuri și teren

Întrucât numeroasele soiuri au nevoi diferite în ceea ce privește climă și sol, alegându-le pe cele mai potrivite, cultivarea de pepene verde este posibilă în toată România la câmpie și deal.

Cultivarea pepenului verde necesită un climat temperat-cald. În România această plantă poate fi cultivată fără protecție pe tot parcursul verii. Într-un mediu protejat, este posibil să se înceapă cultivarea acestuia la începutul primăverii. Numeroasele varietăți de pepeni verzi necesită soluri de compoziții diferite, dar cel mai bun sol pentru această plantă este, totuși, adânc și cu o cantitate limitată de argilă. Pepenele verde prosperă dacă solul este bogat în materie organică și are un pH între 6 și 7,2, adică neutru sau practic acid.

Cultivarea pepenilor verzi în 3 pași

Soiurile de pepeni pot fi distinse pe baza a 2 caracteristici ale fructului:

  1. Forma, care poate fi sferică sau alungită
  2. Culoarea pulpei, care poate fi roșie, ca în majoritatea soiurilor, sau albă sau galbenă.

O altă distincție se bazează pe durata ciclului de cultură: de fapt, există soiuri cu maturare târzie, al căror ciclu durează 4-5 luni, și altele cu maturitate medie, care pot rămâne în câmp 3 luni sau puțin mai mult.

În ultimii ani, au fost selectate și anumite soiuri timpurii, care sunt cultivate într-un mediu protejat, adică într-o seră sau sub un tunel de plastic transparent. Acestea se maturizează în 40-50 de zile. Dintre acestea le amintim pe cele mai ușor disponibile pe piață:

  • Regele verii,
  • Charleston,
  • Jubileu,
  • Dulce purpuriu,
  • Asuka.

Fiecare dintre ele are caracteristici unice și specifice, dar regulile de gestionare a cultivării lor sunt similare de la soi la soi

Pentru a ști totul despre cum să crești pepenele, trebuie să cunoști și toată lucrarea de care are nevoie. Solul destinat să găzduiască pepenele verde trebuie să fie bine pregătit. În primul rând, la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii înainte de semănat, trebuie efectuat un arat adânc de 30-40 cm. Primăvara, cu aproximativ 1-2 săptămâni înainte de însămânțare, este necesar să spargeți bulgării de pământ prin grapare și să nivelați suprafața prin rulare.

Fertilizare pepene verde

În ceea ce privește aprovizionarea solului cu substanțe nutritive, este recomandabil să se distribuie următoarele cantități la fiecare 10 m 2:

  • Azot (N): 16 g
  • Pentoxid fosforic (P2O5 ): 12 g
  • Oxid de potasiu (K 2 O): 18 g
  • Oxid de calciu (CaO): 10 g, dar numai în soluri în care salinitatea este foarte scăzută.

În ceea ce privește însămânțarea pepenelor , totuși, așa cum s-a spus, se poate face în câmp deschis după jumătatea lunii aprilie.

Semințele trebuie așezate în orificii la 80-140 cm una de cealaltă, în funcție de dezvoltarea așteptată a plantei care este diferită pentru fiecare soi luat în considerare. În fiecare gaură trebuie aruncate 2-3 semințe. Dacă doriți să cultivați mai multe rânduri, acestea trebuie să fie la 140-180 cm unul de celălalt. După aproximativ o lună, când răsadurile au 4-5 frunze, se răresc dacă este necesar, lăsând doar cel mai bun răsad.

Mulcirea

Pepenele verde beneficiază foarte mult de pe urma mulcirii.

Această practică, pe lângă faptul că economisește multe ore de muncă la plivitul buruienilor, îmbogățește solul: mulcirea, de fapt, încălzește solul și împiedică pepenele să se odihnească pe pământ, ceea ce îl protejează de putregai și paraziți.


Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments