Crăparea roșiilor: cum sa previi roșiile să nu se mai crape


Aflați cum puteți preveni crăparea roșiilor atunci când vremea este caldă și umedă și de ce apare această problemă.

De ce se crapă roșiile?

Explozia roșiilor este legată de rezervele de apă foarte fluctuante. De exemplu, dacă roșiile se confruntă cu uscăciune într-o perioadă de timp, apoi ploi torenţiale, riscul de crăpare devine foarte mare. Mai exact, un aflux brusc mare de apă poate face mult rău roșiilor tale, a căror pulpă se va umfla apoi foarte repede. Pielea nu este elastică, așa că are probleme de urmărire, ceea ce dă naștere crăpăturilor pe care le observi. Așa că nu trebuie să vă faceți griji că o boală a luat stăpânire în grădina dvs. de roșii.

Trebuie remarcat faptul că roșiile care au suferit o fisură rămân destul de comestibile. Cu toate acestea, pulpa este mai expusă aici, ceea ce face fructul mai vulnerabil. Așadar, recoltați rapid roșiile crăpate pentru a nu lăsa timp putregaiului, bolilor și altor posibili prădători (viespi, dăunatori, etc.) să se așeze acolo. Apoi, scoateți-le partea despicată și consumați-le sau gătiți-le foarte repede.

Cum sa evitați crăparea roșiilor?

1) Cultivați soiuri de roșii care sunt mai rezistente

Unele soiuri de roșii au coaja mai elastică și sunt mai rezistente la despicare. Prin urmare, puteți înlocui soiurile dumneavoastră „Beefsteak” sau „Sweet 100” cu „Big Beef” sau „Sweet Million”, care au o rezistență mai bună la crăpare. Alte soiuri precum „Celebrity”, „Juliet”, „Plum Regal” sau „Pink Girl” sunt, de asemenea, mai potrivite pentru fluctuațiile de umiditate

2) Tehnica corectă de plantare

Pentru a limita golurile de creștere, plantați mai adânc primăvara. Asigurându-vă că îngropați nu numai rădăcinile, ci și o parte din tulpină, mențineți rădăcinile mai protejate împotriva uscării.

despicarea rosiilor

3) Alegeți locul potrivit unde vă plantați roșiile

Pentru a preveni despicarea roșiilor, cel mai bine este să le creșteți sub acoperire (protejate in solar). Acest lucru le protejează de capriciile vremii și, prin urmare, de perioade lungi de secetă sau de ploi abundente care le-ar putea îngreuna udarea. Datorită acestei soluții, nu mai sunt schimbări bruște care le afectează buna dezvoltare! În caz contrar, puteți opta și pentru o grădină înălțată, aceasta din urmă permițând un drenaj mai bun al solului. Paturile de cultivare înălțate împiedică rădăcinile să devină saturate cu apă. Excesul de apă din precipitații este astfel evacuat mai rapid.

4) Udați în mod regulat plantele de roșii fără suprainundare

În primele săptămâni de plantare, este esențial să udați generos, dar distanțat pentru a promova înrădăcinarea profundă a plantelor. În acest fel, rădăcinile vor absorbi mai puțin excesul de apă la suprafață după o ploaie. Și atunci, cum procedăm? În mod ideal, folosiți irigarea prin picurare sau o baghetă de udare și nu udați niciodată frunzișul pentru a limita riscul de boli ale frunzelor. Între două udari, nu lăsați niciodată solul să se usuce complet. Păstrați-l întotdeauna puțin umed cu udare regulată. De asemenea, faceți o udare lentă și lungă pentru a permite apei să intre adânc. Fă-ți timp: udarea prea repidă va rămâne la suprafață și va favoriza crăparea.

craparea rosiilor

5) Adăugați un mulci în jurul plantelor de roșii

Un strat bun de mulci organic (compost bine descompus, paie sau iarbă tunsă și uscată) va ajuta la reținerea umidității în sol. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la prevenirea fluctuațiilor mari ale aprovizionării cu apă și, prin urmare, a crăpăturilor. La sfârșitul sezonului, amintiți-vă mai ales să întoarceți mulciul pentru a-l ajuta să se descompună sub stratul pe care îl veți adăuga în sezonul următor.

6) Un îngrășământ bine ales pentru a evita despicarea roșiilor

Un îngrășământ care are prea mult azot poate face ca roșiile să crească prea repede. Cu o creștere prea accelerată, riscurile de scindare devin apoi foarte mari. Alegerea îngrășământului este așadar un punct crucial pe care fiecare grădinar trebuie să-l studieze.

7) Culege roșiile devreme

Un fruct despicat este mai probabil să putrezească înainte de a fi avut timp să se coacă. De asemenea, nu ezitați să recoltați roșiile despicate înainte ca acestea să fie complet coapte. Vor putea astfel să continue să se înroșească după cules, chiar dacă înseamnă să le dai un impuls prin coacerea lor în ziar sau cu mere și banane (care degajă o cantitate bună de etilenă, un gaz care aduce fructele și legumele să se maturizeze mai repede) .


Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments