Ce este rosia fruct sau leguma? Haideti sa aflam adevarul


Mulți dintre noi pot distinge cu ușurință diferențele dintre majoritatea fructelor și legumelor, dar când vine vorba de întrebarea veche, daca roșia este un fruct sau o leguma, nu suntem cu adevărat siguri ce să răspundem!

Nu mai căutați, pentru că răspunsul este că roșiile sunt din punct de vedere tehnic ambele! Totuși, asta depinde dacă vorbești cu un botanist, care folosește definiția botanică sau cu un nutriționist sau bucătar, care cel mai probabil va folosi definiția culinară.

rosia

Clasificarea botanica: Rosiile sunt fructe

Un botanist ar folosi clasificarea botanică, care se bazează pe caracteristicile fiziologice ale plantei, cum ar fi structura, funcția și organizarea plantei. Prin urmare, botanic vorbind, un „fruct” este produsul purtător de semințe care crește din ovarul unei plante cu flori sau, cu alte cuvinte, un fruct este modalitatea plantelor de a-și răspândi semințele. Un fruct botanic ar avea cel puțin o sămânță și ar crește din floarea plantei. Având în vedere această definiție, roșiile sunt clasificate drept fructe deoarece conțin semințe și cresc din floarea plantei de tomate.

O „legumă” în termeni botanici, pe de altă parte, nu are o definiție stabilită, ci este mai mult un termen general care cuprinde toate celelalte aspecte comestibile ale plantei; rădăcinile, tulpinile și frunzele.  Așadar, punându-ne capacele botanice, am clasifica alimente precum merele, căpșunile și piersicii drept fructe, inclusiv roșiile.

Clasificarea culinară: Roșiile sunt legume

Un nutriționist, bucătar sau chiar bunica ta, ar folosi sistemul de clasificare culinară, care definește fructele și legumele într-o manieră puțin diferită, bazându-se pe modul în care sunt folosite plantele și pe profilurile lor de arome. Culinar vorbind, o „leguma” are de obicei o textură mai dură, are un gust mai blând și necesită adesea gătit în feluri de mâncare precum tocănițe, supe sau cartofi prăjiți. Întrucât, un „fruct” are o textură moale, tinde să fie dulce sau acidulat și este adesea savurat crud sau în deserturi sau gemuri.

Roșiile pot fi suculente, dulci și savurate crude. Cu toate acestea, pregătim și roșii în feluri de mâncare savuroase, motiv pentru care de obicei clasificăm roșiile drept legume. 

Clasificare botanica vs culinara

Deci, de ce putem clasifica roșiile în două moduri diferite? Aceste definiții au propriile lor scopuri. De exemplu, clasificarea botanică este utilă unui botanist atunci când vrea să descopere originile roșiilor, să-l ajute să identifice diferite soiuri de roșii sau să înțeleagă cum să cultive și să recolteze diferite roșii.

Definiția culinară poate fi mai utilă pentru publicul larg, nutriționiști și bucătari deoarece alimentele care sunt din aceeași familie botanică, pot să nu aibă aceleași compoziții nutriționale. De exemplu, pepenii galbeni, pepenii verzi, dovleceii, castraveții și dovleceii aparțin aceleiași familii botanice, dar au compoziții nutriționale diferite.

Alte fructe botanice care sunt considerate din punct de vedere culinar legume sunt: ​​avocado, măsline, dovleac, roșie, porumb-dulce, dovlecei, castraveți, mazăre verde, chili, vinete.

Povestea clasică cu legume/fructe este povestea plină de perieptii. În 1886, importatorul John Nix și colegii au debarcat o încărcătură de roșii din India de Vest în portul New York, unde oficialul vamal rezident – un Edward Hedden – a cerut plata unui impozit de zece la sută în conformitate cu Actul Tarifar din 1883, care percepea o taxă. Taxe de import pentru „legume străine”. Nix, care își cunoștea botanica, a obiectat, pe motiv că roșia – un fruct – ar trebui să fie scutită de taxe. Cazul a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, unde, în 1893, judecătorul Horace Gray a decis în favoarea legumelor.

„Din punct de vedere botanic”, a spus judecătorul Gray, „roșiile sunt fructe, la fel ca castraveții, dovleceii, fasolea și mazărea. Dar în limbajul comun al oamenilor… toate aceste legume… sunt de obicei servite la cină în, cu sau după supa, peștele sau carnea, care constituie partea principală a mesei, și nu, ca fructele, în general ca desert. .”

Aceasta nu a fost nici prima, nici ultima dată când Curtea Supremă a fost forțată să se lupte cu definițiile botanice ale alimentelor. În 1886, judecătorul Joseph Bradley în Robertson v. Salomon a decis că fasolea este leguma. (Avocatul importatorului care protestează, argumentând că fasolea reprezinta semințe, a arătat cataloagele de grădină; apărarea a contracarat cu o rețetă de cină pentru fasole la cuptor.) „Curtea Supremă tocmai a decis că fasolea este leguma”.

Hotărârile judecătorești ulterioare au constatat că trufele, ceapa și castanele de apă sunt, de asemenea, legume, dar au decis că rubarba (un pețiol de frunze sau tulpină, cum ar fi țelina) este un fruct, probabil datorită popularității sale în plăcinta cu căpșuni-rubarbă. În 2001, Uniunea Europeană a declarat că morcovii, cartofii dulci și roșiile acum complet confuze sunt toate fructe, cel puțin în scopul de a face dulceață.

Rezumat – Roșiile sunt atât fructe, cât și legume!

Pentru a rezuma, roșiile sunt de obicei preparate în feluri de mâncare sărate, în ciuda faptului că din punct de vedere botanic sunt un fruct, motiv pentru care sunt adesea descrise ca o legumă din perspectivă culinară. Cui îi pasă, totuși, când roșiile au un gust nemaipomenit! Putem fi cu toții de acord că roșiile sunt gustări ușoare, delicioase în tocanite și sunt o opțiune sănătoasă în dietele noastre, oferindu-ne fibre, vitamine și minerale.


Darian A.

Absolvent USAMV, scriitor de articole despre agricultura si cresterea animalelor. De asemenea, incerc sa ajung la cresterea volumului de informatii privind agricultura sustenabila si ecologica. Sper intr-un viitor cu mai putine pesticide si insecticide, dar cu mai multa responsabilitate si preventie.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments